Boutkunstmaan II

Boutkunstmaan II gaat evenals Boutkunstmaan I over de magische aantrekkingskracht om uit het niets alles te verklaren. Over “Man must explore”. Hier zet boutkunst een volgende stap door zelf de ruimte in te gaan. Boutkunst maakt deel uit van:

#WeTheExplorers

artwork on a journey trough space

Op 8 september 2016 lanceerde NASA vanaf Cape Canaveral de kunstmaan OSIRIS-Rex. Aan boord bevindt zich een schijfje met een chip waarop talloze ‘Sketches, photographs, graphics, poems, songs and short videos’ staan weggeschreven met als titel  ‘#WeTheExplorers’.  Ook de boutkunst JPEG afbeelding  hieronder (200 KB) is onder de data file CbyaVDoW8AEYpRI met OSIRIS-Rex op weg naar de planetoïde Bennu. Daar zal het in oktober 2018 arriveren.

boutkunstmaan II kees verkerk

 

 

 

 

 

 

 

Behalve de maan maken ook planetoïden, meteoren, natuurwetenschappen en het schaatsenrijden deel uit van de wereld van Peter M. Westenbrink.  De getoonde boutkunst JPEG is daar een ‘verbinding’ van. Het laat o.a. een bewerking zien van de val die oud-schaatser Kees Verkerk maakte tijdens de Europese kampioenschappen schaatsen in Deventer in 1966. Een desastreuze val die hier herhaald wordt.

Hoeveel bits aan software OSIRIS-Rex bevat is niet verkend, maar 1.6 miljoen daarvan bestaat uit boutkunst. Het zal nooit meer op aarde tentoongesteld staan.  Alleen een kleine capsule met gruis van Bennu keert in 2023 naar onze planeet terug. Anders als toen in Deventer blijft de vallende Kees Verkerk eeuwig baantjes schaatsen om de zon. Maar hij is erbij als Bennu in 2020 heel even door OSIRIS-Rex gekust wordt.

En Verkerk was er ook bij toen OSIRIS-REx met boutkunst op 25 september 2017 de maan passeerde met een snelheid van 22.530 km/u.

boutkunstmaan 11 osiris rex