Boutkunstboeken

Boutkunst is voor de liefhebber. Het is een niche dat uit twee boektitels bestaat: de kunstenaarsboeken BVKR-1815 XI en BVKR-1815 XII . De boeken zijn professioneel gedrukt, genaaid gebonden in harde band, elk in een oplage van 45 genummerde exemplaren. De boeken gaan vergezeld met enkele daaruit afgeleide kunstwerkjes.

Boutkunst ontstond rond de eeuwwisseling. In die periode maakte ik objecten van vintage platenkoffers, grammofoonplaten en boeken. Verbindingen van bouten en moeren hielden deze constructies bijeen.

Sinds 2013 gebruik ik in mijn werk geen fysieke bouten en moeren meer. De basis van boutkunst zijn nu de genoemde kunstenaarsboeken. Tekst en beeld, waarin de 45-toeren grammofoonplaat en de moer nog wel een hoofdrol spelen. Ze sleutelen mee aan mijn fascinaties, zoals techniek, gesteente, de maan, de kwantummechanica, het schaatsenrijden, het krassen maken, het leven en aan de kunst zelf.

In de boutkunstboeken wisselen afbeeldingen elkaar af met poëtisch proza. Daar tussenin zit niemandsland. Een moerassig landschap. De boutkunstkijker cq -lezer moet dan ook ploeteren. Die moet er op uit en ‘het moer’ verkennen. Op ontdekkingsreis gaan en naar eigen inzicht verbindingen maken. Boutkunst betekenis geven.

Met het in onbruik raken van echte bouten en moeren kent boutkunst onzekere tijden. Net als de wereld, verandert ook boutkunst. Zo hebben de in de boutkunstenaarsboeken getoonde afbeeldingen een digitale oorsprong.  Maar boutkunst is boutkunst en dus hebben sommige plaatjes een analoge bewerking ondergaan. Buiten het boek lijken ze op afgeworpen stukjes huid, of op schilderstukken die grof uit hun lijst zijn gesneden. Deze velletjes, dan wel verfjes, verraden zichzelf door letterlijk een afdruk te laten zien van een printplaat. Van het moederbord (‘moerbord’) uit een computer.

De boutkunstboeken met mijn genoemde fascinaties en de ‘moerbordafdrukjes’ vormen een concept. Boutkunst is conceptuele kunst. De boutkunstkijker en -lezer mag het concept zelf invullen. Maar ook gewoon mooi vinden. Of onzin. In zijn geheel of op onderdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *